Исидора Игњатов – Дует утвара

Дубоко је удахнуо и затворио очи. Око њега тумарало је на хиљаде духова, гладних, жедних, жељних освете. Крви, зноја, адреналина. Он ће им то пружити.

„Нека се твој нож распрсне и сломи.“

„Нека се твој нож распрсне и сломи!“

Чани је већ кренула да га брани када је у њему је одједном контролу преузео високи плавушан правог носа и одгурнуо је.

„Мораш бити брз иначе ће убити твоју љубав, као што су мени. Не прави исту грешку хиљаду пута.“

Око његове свести, светла, хиљаде претходник живота сјурило се у дивљу реку душа. Сви жељни освете, његов отац, његов прадеда, али и мушкарци и жене које не зна.

„Рекли су, рекли су да ћу постати покварена жена и ја сам им рекла нека тако буде. Узми његов живот јер освета ће ти једино утишати мој глас. Крв, крв! Хоће да ти униште породицу, ти си једина особа која може да уништи своју породицу.“

„Хајде, не буди кукавица попут мог мужа. Узми моћ која ти припада! Ти си рођен да будеш краљ, рекле су ти вештице, не буди мој муж! Усредсреди своје плашљиво срце или препусти мени оно што ти не можеш.“

Две чудне жене из неких давнина на кратко су засјале у његовим покретима и успео је да исече одећу свог противника и наметнему добру штету.

„Али, не, не, не, сине не прљај руке! Освета те неће задовољити.“

Глас његовог оца ипак се колебао и драги рођак је ипак успео да га изоде. Борба више није била сачињена од чистих резова и храбрости. Не, он је схватио да ако хоће освету, мора да буде као он. Ако је противник, царев шампион, желео битку пуну отрова и превара, ко је он да му то ускрати? Ох, не, не, неће он поново изгубити. Оне вечери, на спавању, натерали су га да бежи, али ове ноћи он ће им вратити услугу. Неће их натерати у бег. Убиће их и показаће им нову зору куће Атреида. И умазаће се њиховом крвљу само за то што су се усудили да га нападну, а њихове изнутрице јешће пси. Очисти ће подове палате упрљане крвљу Атреида њиховим мозговима.

Нож је коначно, на превару, улетео у грло његовог рођака и у том улету у њему је заглунуо глас још многих бесних утвара које су коначно биле задовољене.

Published by