6. FOTOGRAFIJA

Dragi Blogeramaši, polako se približavamo kraju našeg druženja! Tokom prethodnih nekoliko meseci, na časovima kreativnog pisanja blogova imali smo zadovoljstvo da sa vama razgovaramo o najrazličitijim temama koje pisce čine – piscima: jeziku, stilu, inspiraciji, kritici, dobrom mišljenju i lepim knjigama. Imali smo sreću i zadovoljstvo da naša predavanja zaista nisu bila obična predavanja, već pravi i plodonosni dijalozi koje smo vodili sa vama, veštim mladim autorima. U ovim objavamo često smo pisali kako se nadamo da ste u časovima uživali podjednako kao i vaši predavači, i uveravamo vas da u pitanju nije bila obična fraza – istinski smo uživali u svakom od naših nedeljnih druženja. Tako da ćemo ponoviti još jednom; nadamo se da ste uživali na našem prethodnom času, kao i na svim prethodnim, i nadamo se da će vam poslednji zadatak biti naročito inspirativan!

U poslednjem zadatku na Blogerami imaćete priliku da pkažete svu silinu vaše kreativnosti i sve ono što ste otkrili i naučili na časovima Blogerame. Biće to odlična prilika da napišete vaš do sada najbolji esej, vašu najzanimljiviju priču, ili najupečatljiviju pesmu.

Vaš zadatak biće jednostavan: uslikajte jednu fotografiju, i od nje potom razvijte svoju priču, esej, pesmu ili šta god još poželite. Na taj način, ovo će biti jedini zadatak na Blogerami gde ćete sami sebi zadati temu pisanja – baš kao pravi pisci! Kao što smo govorili na našim časovima, biti autor ne znači samo pisati lepe rečenice. Biti pisac pre svega znači dobro opažati i dobro promišljati opaženo. Tražeći tu savršenu fotografiju koja će postati osnova vašeg rada, osetićete kako kako je to biti pisac – ići svetom širom otvorenih očiju, uočavajući mikrosopske stvari koje niko ne vidi i ogromne stvari koje više niko ne primećuje. Svi pisci, makar oni bili najveći fantastičari, uvek su polazili od stvarnosti i onoga što ih okružuje, jer su oni, za razliku od drugih, videli stvari koje niko drugi nije.

Kada uslikate svoju sliku – a to može biti bilo šta: predmet, osoba, životinja, nebo – razvijte je u autorski tekst. Način na koji ćete svoju sliku, odnosno svoju „temu“, iskoristiti u radu je u potpunosti na vama! Vaša fotografija može predstavljati lajtmotiv vašeg teksta, može biti njegova ilustracija, polazno mesto od kojeg počinje priča, ili pak završno u kojem se ona završava. Pored toga što imate neograničenu slobodu u fotografisanju, svoj tekst možete oblikovati na koji god način i u kojem god obliku (esej, priča, pesma) poželite.

NAPOMENE:
– fotografija mora biti nova i morate je vi uslikati!
– uslikanu fotografiju možete doterivati u raznim EDITORIMA (nameštanje filtera, kontrasta, osenčenja, oštrine…), ali nije dozvoljeno praviti foto-montaže, odnosno ozbiljnije menjati sliku (dodavanjem, brisanjem i modifikovanjem elemenata na njoj).
– možete iskoristiti samo jednu sliku! Čuveni vizuelni umetnig H. R. Giger je u svojim „Savetima mladom slikaru“ rekao da bi mladi umetnik trebalo da svakog dana uslika makar deset fotografija, ali da sačuva samo jednu, vežbajući na taj način smaokritičnost i veštinu odabira.
– kada budete slali svoje radove, fotografije pošaljite kao zasebne fajlove.

***

Radovi se moraju poslati do četvrtka, 26. januara. Naredni čas biće održan u nedelju, 29. januara. Ukoliko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa zadatkom, možete ih postaviti preko mejla ili na našoj FB stranici.

Srdačan pozdrav i srećno pisanje!

Published by