Dejan Draginčić: INTROSPEKCIJA

O čemu da pišem?

Planiram da upišem studijski program „Softversko inženjerstvo i informacione tehnologije“ na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu. Do pre nekoliko minuta nisam ni znao kako se tačno zove taj studijski program ili smer. Pa dobro, znao sam o čemo se radi.

Računari su me uvek privlačili. Posebno sam voleo da istražujem kompjuterske viruse; kako funkcijonišu, način na koji zaraze uređaj i njihov efekat. Od toga mi i potiče interes za programerstvu. U trećoj godini sam bio uzašan đak – mislim, kao i u svakoj godini. Ali sam imao pet iz predmeta „Računarstvo i programiranje“.

Ne hvalim se, nisam programer. Možda u buduće postanem jedan. Čestito, nisam ni siguran da ću uspeti da upišem željeni smer. Rečeno mi je da je potrebno čvrsto shvatanje matematike, a ja blage veze nemam sa matematikom. Mislim, razumem aritmetiku (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje). Čak sam i nedavno savladao celu tablicu množenja. Ali moje shvatanje gradiva što sada učimo je, blago rečeno, nepostojano.

Valjda ću naći nekog da me poduči i savladaću svo to gradivo što je traženo od mene da savladam. Valjda ću biti primljen i onda…

I onda.

Možda baš i ne razmišljam puno o dalekoj budućnosti.

Published by