5. introspekcija

Dragi blogeramaši, do sada ste vaše predavače mnogo puta obradovali svojim idejama, spisateljskom dovitljivošću i stilskim rešenjima, pa se nadamo da ćete sa tom lepom tradicijom nastaviti i sledeće godine. Na našim prethodnim susretima pričali smo o originalnosti, brušenju stila, kritičkim oštricama, a nadamo se da ni priča o jeziku kao jednom nadgramatičkom fenomenu nije bila manje zanimljiva.

Sada je došlo vreme da se posvetimo introspekciji:

Čin pisanja vrlo često podrazumeva poniranje u sebe, dijalog autora sa samim sobom kroz koji se dolazi do nekih odgovora, saznanja, delića samospoznaje, dijalog koji može razrešiti neke nedoumice ili otkriti neke male istine kako samom autoru, tako i njegovim čitaocima. Da bismo upoznali svet, vrlo je važno da što bolje upoznajemo sami sebe! Drugim rečima, sklapanje poznanstva sa sobom trebalo bi da teče uporedo sa upoznavanjem sveta.

Ovoga puta odlučili smo da autori na „Blogerami“ po prvi put promišljaju isti fenomen i to u istom književnom obliku. Kako većinu vas naredne godine čeka velika prekratnica u životu, koja se može opisati kao upis na fakultet ili odabir životnog poziva, vaš zadatak će biti da u svom narednom tekstu pokušate da date vašu malu filozofiju (sopstvenog) obrazovanja. Slobodno u njemu iznesite i preispitajte sve dileme koje imate, sva kolebanja koja vas muče kada se postavi ono teško pitanje „Šta upisati?“. Polemišite sa opcijama koje imate, suprotstavljajte ih, poredite, razmatrajte im mane i vrline. Možda će vam ovaj zadatak pomoći da konačno rešite dileme koje vas more, a ako ste to već učinili vaš tekst će sasvim sigurno nekom drugom biti od koristi i pomoći mu da i sam bude odlučniji. Pisanje na ovu temu će vam svakako pomoći da shvatite na koji način tokom obrazovanja želite da razvijate sopstvenu ličnost. Možete slobodno da razmatrate i one faktore koji na vaše dileme utiču s polja i dodatno vam komplikuju život (saveti roditelja, mogućnost zaposlenja itd.) ili vašu buduću profesiju promišljati u kontekstu razlike između, uslovno rečeno, običnog posla i nečega što bi se moglo nazvati životnim pozivom… Ovo su, naravno, samo neke od smernica koje vam možda budu od male koristi. Tema je, razume se, mnogo složenija.

Zadatak je, dakle, napisati esej koji će predstavljati vaše promišljanje sopstvenog obrazovanja. Za ovu formu, koja je u suštini „najblogerskiji“ oblik teksta, odlučili smo se jer je introspekcija najvidljivija upravo u ovom obliku pisanja. Sem toga, vrlo je mali broj velikih pisaca koji se nisu okušali u ovom obliku. Eseje Crnjanskog i Andrića, Vajlda, Orvela ili Umberta Eka možda su zasenili njihovi romani, ali ko ih jednom otvori, vraćaće im se do kraja života. Ne zaboravite da i ova forma može biti podjednako sočna kao proza ili poezija, podjednako zavodljiva, zanimljiva i originalna!

Kako ćemo za vreme zimskog raspusta napraviti malu pauzu sa druženjem rok za slanje radova je četvrtak, 12. januar, a sledeće okupljanje na Fiozofskom fakultetu u nedelju, 15. januara.

Srećni vam praznici i srećno pisanje!

 

Published by