Isidora Zdravković: DOKTOR HAUS

„Doktor Haus“, jedna je on najpopularnijih serjia današnjice. Ono što je specifično i što je razdvaja od bezbroj ostalih serija sa tom tematikom jeste upravo glavni junak- Doktor Gregori Haus.

Sarkastični, arogantni, ali takodje i natprosečno inteligentan lekar svakom epizodom sve više i više intrigirao je publiku. Ono što je apsurdno jeste to što jedan takav lik koji ima sve suprotne osobine od onih koje bi trebao da ima lekar, a i čovek, toliko privlači publiku i čak kod nekih gledalaca izaziva divljenje. Da li to znači da je scenarista uradio odličan posao ili nešto zaista nije u redu sa ljudima, pa i sa mnom? Njegova genijalnost je neosporna, on uspeva da reši slučaje koje nijedan drugi lekar ne može, ali na koji način? Vređajući pacijente, ironično ismevati svaku njihovu slabost, kršeći zakone, Haus se ponaša kao pravi anarhista. Takođe, očigledne probleme koje on nosi duboko u sebi, a vešto ih prikriva maskom ravnodušnosti, iskaljuje na svojim prijateljima (prijateljem?) i poput pubertetlije, na ženu u koju je zaljubljen.

Na kraju serije, Doktor Haus završava u psihijatrijskoj ustanovi, dešava se mali preokret njegove ličnosti, a kraj serije se savršeno nezavršen. Reditelj nam je ostavio ono mučno pitanje: „Šta je bilo dalje?“ Sve u svemu, koliko god Haus bio fascinantan lik, treba da se zapitamo da li je biti u njegovoj koži zaista „kul“ ili je sve to samo privid.

Published by