Dejan Draginčić: KRITIKA GRUPE PINK FLOYD

Ne može se zaista izraziti uticaj koja je imala muzička grupa Pink Floyd. Njihovi albumi „The Dark Side Of The Moon“ („Pomračena strana meseca“) i „The Wall“ („Zid“) još uvek udobno spadaju u medju naj rasprodajnijim naših vremena.

U istom mahu, uticaj njihove muzike na meni lično je teško opisati. To je prva grupa stara čiji sam postao ljubitelj i nakon njih bi se moj horizont, kao ljubitelj muzike uopšte, proširio žestoko. U toku proteklih četiri godina što ih ja pratim, moje mišljenje o njima i o njihovoj muzici se promenilo dosta. Tako da, hteo bi da smatrate ovu kritiku kao neku sliku mog uma, a ne kao neki objektivan opis mojih misli. Misli se jako lako mogu i promeniti, zar ne?

Postoji jedna velika šteta što se tiče Pink Floyd-a. Tačnije, postoje više šteta, a neke od njih graniče na tragediju. Osnivači grupe su bili studenti Rođžer Voters, Nik Mejson, Ričard Vrajt i Sid Beret. Beret i ostali su bili članovi raznoraznih grupa, a tek su se sastavili svo četvoro, pod nazivom „The Pink Floyd Sound“, 1965. godine. Potpisali su ugovor sa diskografskom kućom „EMI“ 1967. godine i usvojili skraćeno ime „The Pink Floyd“. Kasnije je i izbačen Engleski član „the“.

U početku je Sid Beret komponovao veliku većinu pesama. On je bio vrlo idiosinkratična osoba i to je odmah primetljivo u njegovim kompozicijama i u njegovom tekstu. Vredi poslušati pesme „Astronomy Domine“ i „Bike“ („Bicikl“), jer iz njih se može izvući suština Beretovog stila komponovanja i pisanje teksta. Njegove kompozicije bi definisale psihadelično poglavlje muzike Pink Floyd-a.

Ali Beret je uskoro počeo da iskazuje simtome šizofrenije i u toku zime 1969. godine, on je odstranjen od grupe. U njegovo mestu je uveden Dejvid Gilmor, gitarista i pevač. I tada je tek, po mome mišljenju, rodjena grupa Pink Floyd. Nedaleko na horizontu, Gilmor i Vaters bi osmišljavali pesme kao što su „Money“ („Novac“) i „Time“ („Vreme“), a uz to i kompozicije kao što su „Echoes“ i „Shine On You Crazy Diamond“ („Nastavi da sijaš, ludi dijamante“) i tako dalje.

Ali tu se i nalazi velika šteta kod ove grupe; oni su neprestano bili medjusobno u konfliktu. Vrhunska dela kao što su albumi „Wish You Were Here“ i „The Dark Side of The Moon“ stvoreni su trudom grupe, a ne trudom jednoga člana. Gilmor i Vaters naručito su bili vodeći elementi bend-a. Ali taj konflikt ličnosti, čiji je ishod bila takva prelepa muzika, doneo je i grupu u propast.

To verovatno nije bilo evidentno širome svetu. Njihov album „Animals“ („Životinje“), izdat 1977. godine, bio je rasprodan. Te godine je grupa započela vrhunski svetski turnej. Ali članovi grupe, naručito Vaters, su sve više ogorčeni bili prema slavjlu koji im je doprinela uspeh albuma „The Dark Side of The Moon“ i „Animals“. U istom mahu, Vaters je pritiskao da njegova dela treba se smatrati važnijim od dela ostalih članova.

I tako je nastao „The Wall“. To je bio prvi album ove vrhunske grupe koji sam ja zavoleo, ali moje mišljenje o njemu je sada već vrlo… kompleksno. Nije mi omiljen album od ove grupe, pa rekao bi da su i raniji albumi, „The Dark Side of The Moon“, „Wish You Were Here“ i „Animals“ meni draži, a i kvalitetniji. Premda, još uvek kada poslušam pesme kao što su „Another Brick In The Wall“ („Još jedna cigla u zidu“) ili „Hey You“, osetim isto to što sam i osetio pre četiri godina. Ta osećanja su deo muzike, a ne deo mene.

Nije trajala čarolija. Vaters je napustio grupu 1983. godine i ja smatram da je to kraj grupe Pink Floyd. Napravljeno je još album nakon toga, „A Momentary Lapse of Reason“ („Momentalno izgubljenje razuma“) i „The Division Bell“. I ja smatram „The Division Bell“ kao jedna sasvim lepa kreacija, ali to nije više bila ta grupa.

A najveća šteta kod njih i najveća moja kritika je da su mogli još uraditi mnogo prelepih stvari, ako bi se uskladili jedni su drugim. Ali i ovako i onako nam ostaju ti dijamanti ludi.

Published by