Dimitrije Utornik: KRITIKA

„How I met your mother“. Jedna od najpopularnijih serija 21. veka, koja je imala neverovatni broj sličnosti sa isto tako jednom bezvremenom serijom „Friends“. Mislim ako ćemo realno, Barni Stinson je samo malo inteligentnija i sociopatskija verzija Džoija. No, da se vratimo na početak.

„How i met your mother“, prati petoro nerazdvojnih prijatelja (mislim stvarno), i njihove dogodovštine u Njujorku (mora da me zezaš), na njihovom omiljenom mestu gde provode vreme „MacLaren’s Pub“ (ok, ovo je sad već previše. Pa oni su skroz kopirali celu foru „Friends“-a). Jedina razlika između „Friends“-a i „How I met your mother“ je to što svakodnevno, fast – forvardujemo u 2030. godinu, u kojoj čujemo glas već ostarelog Teda Mozbija kako smara svoju decu sa pričom o tome kako je upoznao njihovu majku (koja je trajala 9 sezona, tj. osam godina).

Iako sumnjive sličnosti sa „Friends“, „How I met your mother“, je imala neverovatno veliku popularnost, i ogromnu grupu fanova na celom svetu. Ali naravno svemu što je lepo mora doći kraj. I to kakav. Poprilično sam siguran da i dan danas, tri godine nakon završetka emisije, fanovi i dalje ogorčeno uzdišu dok spaljuju kopije Barnijevog „Bro Code“-a, i „The Playbook“-a. Jer su čekali osam dugih godina da upoznaju majku. I upoznali su je. Ali je i umrla. I to sve u roku od dvadeset i četiri epizode u jednoj sezoni. Fanovima je u poslednjoj epizodi prikazan Tedov život sa ženom njegovih snova (tj. majkom o kojoj ova serija toliko priča). U dvadeset i dva minuta jedne epizode nama je na brzinu prikazan njihov presrećan zajednički život sa dvoje dece itd… Sve je to lepo i krasno. Ali kakav kraj? U završnici epizode nam je prikazana tako dugo očekivana majka u bolničkom krevetu. Ček, ček, ček, … štaa? U bolničkom krevetu? Kako u bolničkom krevetu? To su se sigurno svi fanovi pitali. Ne, ma neće oni to uraditi. Neće je ubiti. Sigurno. Oo, ali jesu to uradili. Scenaristi su je ladno koknuli. Bez ikakvog problema. Samo, bum. Mrtva je. Popila je rakčinu.

I šta ćemo sad? Mislim zvezda emisije ne može da ostane bez ljubavi u sitkomu o tome kako je devet godina tražio ljubav. Zar ne? Hmmm, hajde da ga vratimo njegovoj najvećoj ljubavi kroz svih devet sezona, koja je ujedno i njegova najbolja drugarica. Robin. Fanovi će to obožavati. Suvišno je reći da nisu bili baš najsrećniji. Pogotovo oni koji su emisiju pratili od 2005. On je nju smarao od prve epizode prve sezone do pretposlednje epizode poslednje sezone o tome kako je voli. Ona se čak i udala za njegovog najboljeg prijatelja Barnija, on je nju i dalje „voleo“. Toliko je bio opsednut njom. I na kraju upozna ženu svog života, ona umre, i onda se on vraća Robin koja se razvela od Barnija jer „nisu funkcionisali kako treba“?!

Pa dobro… Što je urađeno, urađeno je. Da li su napravili glupost? Popriličnu. Da li je to bitno? Ne baš, jer će fanovi uvek imati stare epizode na koje se mogu vraćati i uživati u vremenima kad je Barni još uvek bio sociopatska šovinistička svinja. A kreatori emisije, scenaristi i režiser? Njih boli briga. Jer pored tolikih para koje su zaradili na franšizi, koga briga šta fanovi žele.

Published by