Никола Гудељ: ГОСПОДАР ПРСТЕНОВА

Стари, прашњави сто и на њему лула. И оловка. Човек у столици је Кристофер. Мада га вероватно знате као Толкина. Он је селебрити. Додуше, немојте га побркати са Кардашијанима, он је мало префињенији од тога.

„Господар прстенова“ је стигао у биоскопе на прагу XX века, као филм над којим су клинци балавили и падали са столица на призоре Минас Тирита и Сауроновог ока. Радња филма се обрће око једног прстена. Није то баш било какав прстен (мада га можете набавити на „Али Ескпресу“ за свега 150 динара), тај прстен је Један Прстен. Чини вас невидљивим, а деси се понекад да неко пошизи од њега па покуша да рекреира Средњoземски масакр секиром.

Што се главних ликова тиче, сви су главни помало. Рецимо да је најглавнији Фродо. Фродо је хобит. Мали, никакав, воли да једе и има длакаве ноге број 76. Ништа специјално. Прстен некако доспе до њега и сад он мора пешке да оде на други крај континента да га убаци у лаву, а да га нико не види. Дакле целих 12 и нешто сати овог ремек-дела се бави Фродовом шетњом до тамо, уз понеки side quest, попут рата или туче чаробњака. Кад бих кренуо да набрајам све ликове, вероватно би ми понестало меморије, дакле споменућу кључне.

Ту је Гандалф, велики брадати чаробњак, никотински зависник, који је успут полубог (*види „Силмарилион“). Важи за најјачег у њиховој групи, а иронично, не зна ниједну чин да баци. Евентуално гледаоце почасти добрим ватрометом. Има свог непријатеља и бившег друга, Сарумана, са којим се побије у првом филму. Ова борба дефинитивно испуњава сва очекивања на нивоу visual editinga, с’ обзиром на то да двојица старкеља витлају штаповима по ваздуху, деру се и бацакају један другог по соби, користећи очигледно неку силу (*види „Ратове звезда“). На крају га Саруман закључа на кров, јер овај не зна да лети. Полубог кажете? Искрено, као клинац сам очекивао призивање змајева, или барем неки добар spell. Овако, морам рећи да би Гандалфа вероватно надјачао Невил Лонгботом (*види „Хари Потер“).

Даље, ту је Арагорн, човек звани Клише. Има 87 година, изгледа као да има 30 (*види Холивуд), живи с’ виловњацима, има најбољу рибу у филму, и успут је непобедив у мачевању. Остаје сталожени мачо – мушкарац до краја, и још постане краљ. Успут ваља неку виловњачку траву са стране, а и жене умиру за њим (Арвен ће буквално да умре, јер је превелик шмекер).

Леголас је лепи виловњак. Игра га млађани Орландо Блум, крајње неочекивано. Нагађа се да је око 10% карата продато, само јер су жене хтеле да га виде у хеланкама на великом платну. Има лук и стрелу, интегрисани двоглед у очима и увек је нашминкан, чак и кад су сви укаљани блатом, да извади просек филму на лепе очи.

Гимли је патуљак. Када би се просечан Србин стрпао у Средњу Земљу, изгледао би тачно тако. Низак, дебео, необријан и крајње непокретљив. Уз то воли и да опсује.

Сем је Фродов друг. Воли кромпир и мушкарце. (Не узимајте ме за реч за ово друго.)

Саурон је непријатељ, нико га не воли. Лик је око на торњу, гледа свуда унаоколо и има војску оркова, које гаји под земљом. У детаље подземне оплодње боље да не залазимо. Њему су украли прстен, он га жели назад и зато започиње рат.

Што се самог филма тиче, сценографија је невероватна, више пара дато да се изнајме коњи, него глумци.

Осим тога, све препоруке.

Published by