Марија Хрубик: СЕЋАЊА

Поштовани,

Стигла сам у овај и не тако хладан Њу Јорк. Јесте, да је децембар и да је пао снег али ми је пријатно. Помало разочарана што сам морала да напустим Европу да бих видела моје омињено дело, ево ме сад овде у музеју модерне уметности, уместо у његовом личном музеју у Фигерасу.

Слика је заиста изванредна. Напокон да је видим у свој њеној лепоти. Његов надреализам сам по себи представља тачку спотицања за све реалисте. Управо због тога што многи не посматрају свакодневни живот очима маште, руше снове „лудацима“.

Знам да Вас ово баш и не интересује, али желим да вам пишем о овој слици. Она га је прославила, она га је уздизала. Она је настала сасвим случајно у реалном свету док је посматрао како се његов Камамбер сир топи на сунцу. Ако му за тему није била Ајнштајнова теорија релативитета, него сир претворен у његове снове и подсвест, можемо јасно да уочимо да је његова посвест била тамна и мрачна али пуна маште, док се само на хоризонту назире светлост.

На мене не оставља добар утисак, онај његов искривљен аутопортрет у средини. Ако је већ хтео да прикаже снове и његове елементе повезане са светлом стварношћу вишак му је то његово лице које јесте да је приказано надреално, али квари слику снова. Ми видимо да на њега утиче време, тако да је лице вишак.Схватамо да се у снове и надреално, не може побећи без утицаја стварности, што је негде можда и била идеа ове слике.

Сви ову слику називају искривљени сатови, управо због упечатљивих елемената, иако јој је прави назив „Упорност сећања“. Да ли он жели да нам укаже на то да уствари наша машта обликује нашу стварност? Из колико год углова да посматрате Далијева дела, нећете погрешити. Можда нас он само упозорава на то да је наш мозак уствари превртљив део нашег организма, па никад нисмо сигурни шта се заправо догађа. Слика је сама по себи мрачна и одаје ноту смрти елементима мрава на наранџастом часовнику, и оном затвореном оку на измењеном лику које као да се губи у том реалном свету, јер не успела да се одупре моћи маште. Надам се да сам Вас заинтересеовала са Далијем, кога изучавам и упознајем његова дела од кад знам за себе. Ишчекујем Ваш одговор на ову тему.

Срдачан поздрав

Децембар 20__

Published by