Милица Јарић: Харолд и Мод (све што не волим)

Седамдесете су биле неко друго време и филмови из седамдесетих су били неки други филмови, и не могу да кажем да их разумем, а не могу да кажем ни да ми се не свиђају, чак их обожавам, и гајимо то неко узајамно неразумевање, ти филмови и ја. А ја сам класична канта за отпатке, ја волим сваки филм који погледам и немам критеријуме, а кад нешто волим, не могу да нађем ништа у њему што ми се не свиђа. Сада знате колико ми је ово тешко.

Мој омиљени филм је о пребогатом клинцу који упознаје љубав свог живота која га заувек мења. Сад, ја јесам канта за отпатке, али не волим клишее. Додаћу једну ситницу. Мој омиљени филм је о клинцу који упознаје љубав свог живота која има осамдесет година. Даме и господо, Харолд и Мод.

Филм је, пре свега, чудан, али чудан на неки чудан начин и некако ипак на крају испадне колко-толко нормалан. Харолд је опседнут смрћу и сахранама, а Мод је преслатка бакица која га мења и даје му нов поглед на свет. Све је превише једноставно, тако проклето једноставно и лепо да ја знам да то не може да се деси и да никад неће постојати нико попут Мод. Гледаш ту стару баку и осећаш се као не умеш да живиш. А и не умеш. Не тако као она.

Х&М чине ме и тужном и срећном. Тужна и сам и љубоморна на Мод јер никад нећу волети живот попут ње. Љубоморна сам на Харолда јер му је узвраћена љубав. Љубоморна сам на њих обоје јер су заједно и јер иду да заједно саде дрвеће и раде колутове унапред по ливадама. Јер им је у реду да су чудни. Знате ли за типичну сцену када пар после секса пали цигарете и пуши? Харолд, уместо тога, дува балоне од сапунице. Та сцена ми се толико свидела да сам после тога купила себи ту играчку за прављење балона и правила се да сам срећна као и он. Мислим да, ипак, никад нисам била.

На крају, немојте помислити да је све савршено. Они су то све лукаво осмислили да се не бисте случајно понадали да је живот леп. На крају долазимо до највећег парадокса и таман кад је све савршено јасно и лепо, одједном постаје бесмислица. Мод за свој осамдесети рођендан извршава самоубиство. И питате се, шта? И питате се, зашто? И док у позадини свира последња тугаљива песма Кета Стивенса, схватите да ће све бити у реду и да Харолд наставља даље. Схватите да живот можда ипак може бити леп.

Published by