Jelena Vojnić: THE SONG OF ICE AND FIRE

Serijal ,,Igra prestola“ proslavljenog pisca Dzordza Martina doživeo je veliki uspeh nakon objavljivanja prve knjige 1996. godine. Martin je oduševio čitaoce svojim dopadljivim stilom pisanja i velikim preokretima koji se dešavaju u svakom poglavlju. Čitaoce je doveo u poziciju da se boje da okrenu stranicu jer im omiljeni lik može biti ubijen. On je prvi pisac koji je u svom romanu ubio omiljenog lika mnogih njegovih čitalaca, Neda Starka , koji je od od početka imao veliki potencijal da postane glavni lik. Ali Martin je pak udesio da on ubrzo bude ubijen. Pokazao je da njegove knjige nije lako čitati jer ne dozvoljava da se čitalac veže za nekog lika. Radnja je neizvesna i nepredvidljiva.

Radi se o fantastičnom svetu Vesteros u kome se nekoliko porodica bori za vlast nad Gvozdenim prestolom. Bavi se mnogim ozbiljnim temama od politike,kriminala,krvne osvete pa sve do incesta, Martin sve to koristi u igri sa zmajevima, mitskim bićima, Belim šetačima, Decom šume i jezovucima.

Godine 2011. snimljena je istoimena serija koja je u početku verno pratila dešavanja iz knjige. Serija za sada ima 6 sezona ali je počela da gubi svoj smisao od četvrte sezone. Otrgnula se od knjige i postala mali haos sama za sebe. Nije izgubila svoju draž sve do poslednje sezone kada je potpuno prestala da prati knjigu zato što pisac nije završio taj deo a režiser je žurio da snimi sezonu zbog nestrpljivih fanova, pa je morao da kontaktira Martina i traži neka uputstva u kom smeru snimati seriju pa je bio primoran da sam osmišlja dijaloge. To je sve dovelo do katastrofalnog ishoda i veoma dosadne sezone u kojoj se ništa ne dešava. Nekoliko važnih dogadjaja je ubačeno i provuklo se kao nebitno. Primeti se kako nema više pravog Martinovog uticaja u dijalozima i sve je to sada prazna priča.

Protagonisti u knjigama i seriji se mnogo razlikuju u opisu izgleda. U knjizi su mnogi likovi opisani kao mnogo ružniji nego što su prikazani u seriji, počevši od Tiriona Lanistera, Remzija Boltona, Sandora Kligejna itd.

Serija ima mnogo pozitivnih strana, od glume do načina snimanja, odličnih radnji, ogromnog broja likova i medjusobnih veza koje se grade postepeno. Sve vremenom dobija svoj smisao i uklapa se u širu sliku. Ovo je serijal gde je najviše likova ubijeno ali isto tako se stalno pojavljuju novi.

Ovo je sve u svemu jedna odlična priča koju vredi uzeti u ruke i posvetiti joj vreme. Serija gubi na snazi ali to nema veze sa samim Martinom koji je osmislio veličanstveni svet fantastike. Pred nama su jos mnogi delovi koje će napisati i čitaoci sa nestrpljenjem čekaju da saznaju ko će na kraju postati vladar Sedam kraljevstava.

Published by