Dunja Bašič Palković: „Farenhajt 451“

Farenhajt 451 je naučnofantastični roman napisan od strane američkog pisca Reja Bredberija. Ovaj pisac savremenog razmišljanja, je već pomenutim romanom hteo da ukaže na, sve više prisutne, mane tadašnjeg, kao i sadašnjeg, društva. Te mane se ogledaju u tehnologiji i kakav bi ona uticaj mogla da ima na ljude u budućnosti, ako se ne promeni način razmišljanja. Tim stavlja do znanja čitaocima koliko je čitanje knjiga zapravo važno i neophodno.

Likovi u Bredberijevom romanu ne razumeju važnost prošlosti u sopstvenim životima. Javnost ih konstantno bombarduje propagandama o prošlosti, a oni nemaju razloga da se zapitaju da li je to istina. Zbog tehnologije, koja im je data, malo njih razume vrednost knjiga i njihov uticaj na nov način razmišljanja. Zbog toga što većina jadnih duša u ovom imaginarnom svetu nije u stanju da utiče na sopstvenu slobodu, neki likovi rano i naglo umiru, simbolišući šta se desi ljudima kada iskažu sopstvenu slobodu. To nas dovodi do glavnog junaka ovog romana, Gaja Montaga, i njegove odlučnosti da se otrgne od čeljusti vlasti i javnosti i pođe svojim putem. Njegovim upornim karakterom, u ovom mračnom, digitalizovanom svetu, Bredberi daje nadu da će se naći pojedinci koji ce se usprotiviti režimu i reci NE potpunoj kontroli, koja nastaje kada se ljudima ispere mozak i usade nove, potrebne informacije. Bitka za slobodu je ključna uovoj knjizi, jer pisac demonstrira šta se desi kada se ne da čoveku šansa da iskaže svoje mišlljenje. Takođe se može videti da jedna jedinka može načiniti razliku u društvu, ako ona potpuno razume važnost prošlosti, koja se ispoljava kroz knjige, i važnost borbe za svoja prava i mišljenja.

Pored lakog i razumljivog stila, na koji je napisan, Farenhajt 451 je isto tako savremen i dotiče današnje probleme, kao što je bio i pre pola veka, kada je objavljen. Dok čitaš ovaj roman ne možeš, a da se ne zapitaš o današnjim problemima i kako oni utiču na našu zajednicu uopšte.

Published by