Tijana Čopić: HARI POTER (knjige)

Kritika: Hari Poter (knjige)

J. K. Rowling je za nas stvorila fantastičan, alternativan univerzum, detaljno razrađen i mnogo interesantniji nego naš. Povezala je obična, školska dešavanja sa fantazijom i avanturom, zbog čega je toliko dopadljiv svet Hari Potera. Serijal brzo postaje bestseler (izdvojen među svim brojnim bestselerima na svetu), prevodi se na razne jezike i postaje deo detinjstva mnogih. Međutim, serijal je daleko od savršenog.

Kada je Hari u nepoželjnom položaju ili smrtnoj opasnosti, pojavi se pogodna pomoć (leteći auto, feniks, putovanje kroz vreme, Jecajuća Mirta, Dobi..). Hari gubi šansu da poraste kao osoba, opravda naziv „izabranog“. Kada bi ga zamenili sa bilo kojom drugom osobom na mestu protagoniste, rezultat bi bio isti. U Polukrvnom princu npr. Hari čistom srećom uzima knjigu, koja mu pomaže da „zasluži“ bočicu punu… sreće. Kome treba talenat? Takože, veliki deo draži se gubi kada čitalac pretpostavlja da će srećan kraj pasti sa neba.

Tokom smrti Dambldora, iako s razlogom, Hari je samo posmatrač. Kada se opasnost javi na venčanju Fler i Bila, on beži. Dobar deo Relikvija smrti Hari provodi čineći skoro pa ništa, te se može postaviti pitanje da li je Hari zapravo „izabran“? Hari, Ron i Hermiona postaju izgubljena deca u velikom svetu.

Kada smo već kod velike trojke, sa toliko pažnje koliko im knjige pružaju, oni ne prolaze kroz velike promene. Hermiona je na kraju još uvek pametnica koja sve detaljno izvršava, a Ron je nesiguran u sebe i svoje sposobnosti. Pored njih, Džini ne pokazuje nikakve traume iz Dvorane tajni, Melfoj ostaje manje važan antagonista, a Snejp igra ulogu lošeg profesora, da bi se na samom kraju ispostavilo da je „dobar“. Tokom Snejpove smrti, Hari je ponovo samo posmatrač.

Što se tiče načina pomoću kojih se došlo do određenih informacija, čitati o Hariju koji nemo posmatra tuđa sećanja nije bilo preterano interesantno, niti dramatično.

Vredi spomenuti i kliše „tri prijatelja, devojka završi sa manje privlačnijim i nesigurnijim“. Da li je tako trebalo biti, ili je to rezultat želje fanova, je teško reći.

Naravno, Hari Poter serijal ima mnogo pozitivnih strana, zbog njih nam je svima toliko drag. Ovde su samo istaknuti subjektivni nedostaci, u pokušaju da se knjige približe Normalcima.

Published by