Klaudija Vereb: SALVADOR DALI, „SLONOVI“

Slonovi – Jednostavnost koja govori mnogo toga. Slika je naslikana 1948. od strane čuvenog španskog slikara Salvadora Dalija. Dali je bio jedan od najistaknutijih nadrealista i najvećih slikara dvadesetog veka koji je uzdrmao temelje umetnosti.Dalijeva haosom obojena mašta je zaslužna za nastanak ovog ubitačnog minimalističnog dela.

Slonovi se kao simbol pojavljuju na mnogim drugim delima ovog slikara. Za slikara slonovi predstavljaju simbol snage, stabilnosti i moći.Na slici uočavamo dva slona koji iako su u svakodnevici snažne životinje, u ovom slučaju imaju izdužene, tanke, skoro nevidljive noge. Na leđima im se nalazi po jedan težak obelisk. U sopstvenoj krhkosti i ispijenosti nose teret. Teret svakodnevice ili teret samog života slikara.Sudeći po tome da je Dali veći deo svoje inspiracije nalazio u svom životu. Iz koga možemo pronaći mnogo referenci na njegovim radovima. Na slici Slonovi u daljini uočavamo nejasnu građevinu.Građevina i slonovi su uronjeni u preovladavajuće crvenilo neba. Toliko jednostavno a zapravo kompleksno zbog svoje jednostavnosti.

Kao što je i sam izjavio, Dali je slikao apsolutnom prirodnosti, stvarao inspirisan dubokim emocijama i trudio se da slika iskreno.

Published by