Isidora Zdravković: PRECIZNO / MELANHOLIČNO

Beleška

Uveče, po završetku škole, otišla sam u butik odeće. Tražila sam zimski džemper, po mogućnosti što jeftiniji. Kao i svaki put, zadržala sam se duže nego što sam očekivala. Prodavačica je, poput programirane mašine konstantno ponavljala: „Sniženje 10 posto na celu kolekciju.“ Odjednom mi je postalo užasno zagušljivo, oblio me je znoj po čitavom telu i bilo mi je neizdržljivo vruće. Istrčala sam iz prodavnice.

Precizno

Tačno u 19:00 h osoba visine 160 cm, težine 50 kg, stara 18 godina i 6 meseci, prešla je razdaljinu od 3 km iz ulice Zlatne grede br. 4 do Jevrejske ulice broj 1. Zatim je ušla u prostoriju površine 50 metara kvadratnih, visine 4 metara, stara gradnja koja je imala svruhu prodaje tekstila. Tražila je komad odeće debljeg materijala veličine s, cena do 1000 dinara. Vreme provedeno u butiku iznosilo je 45 minuta i 30 sekudi što je bilo 30 minuta duže od prosečnog provedenog vremena. Druga ličnost, visine 171 cm, težine 63 kg, ženskog pola izgovarala je jednu rečenicu od pet reči na svakih 10 sekundi koja je glasila: „10 posto manja cena na svih 568 proizvoda.“ Vazudh je u prostoriji postao 15 posto vlažniji, zabeležen je porast temperature sa 23 °C do 28 °C što je uzrokovalo da se na prvoj ličnosti pojave kapljice sastojane od : H2O, NaCl i štetnih supsatnci. Zatim, brzinom 32,76 km/h osoba se pomerila sa lokacije na kojoj se tad nalazila na lokaciju udaljenu 23 metara.

Melanholično

Sumorno veče, izmorena od još jednog školskog dana, otišla sam u prodavnicu odeće. U moru istih stvari, držala me je jedino nada da ću naći topli, tamni džemper koji će me grejati tokom mučnih, zimskih dana. Pošto mi je novca, kao i svega u životu, bilo manjka, tražila sam neki po povoljnoj ceni. Još jednom mi se ponovila ista situacija: vreme, koje mi je najveći neprijatelj, opet je dobilo bitku, a ja sam ostala da pola sata klonula poraženo stojim. Moje misli prekidala je žena tamnih očiju poput uglja ponavljajući besmislenu misao kako na svu ovu odeću imamo bedni popust od 10 posto. A onda, telo mi obuze nesnosna vrućina, vazduh postade učmao i ogavan, a moje krhko telo kao da je gorelo u paklu. Noge su me nosile kao izlazu crpeći poslednji delić moje snage.

Published by