Марија Хрубик: ПРИЧА О ДУГМЕТУ / КАД БИ КЕНО ПИСАО О ДУГМЕТУ КРОЗ САН / ИЗГУБЉЕНО-НАЂЕНО

Прича о дугмету

На поду школског ходника препознала сам браон-бело дугме са свог капута. Дижем га, стављам у џеп са неверицом да се поново одшило али са срећом јер сам га нашла. Долазим кући и ушивам дугме.

Кад би Кено писао о дугмету кроз сан

Шетан кроз хладан ходник, све око мене завијено је маглом али препознајем те слике на зидовима наше школе. Тада као приказу на поду угледах моје округло и драго дугме. Било је тако лепо, браон-беле боје.

У следећем тренутку налазим се у мојој соби, мирној оази. Узимам конац у руке и зашивам дугме на капут. Било је то друго по реду тако да ипак нисам то место оставио празно, као што сам то радио на некој одећи где то дугме није потребно уопште“. Ето све ово сам сањао ноћас, кажем ти мора да има неко значење, пријатењу мој. Мораћу се посаветовати са сановником.

Изгубљено-нађено (лични стил)

Ооо не, не желим опет да се изгубим! Живео сам овде од кад су ме одкупили. Ово је моја прва и последња кућа. Једино овде имам праву сврху. Ако испаднем из ове средине постоји могућност да се никад нећу вратити кући.

Оооо не, неее. Отпао сам. Сви ме газе! Хеј ти, моја власнице, погледај ме! Машем јој, али не вреди. Распричала се са неким дивом и не заклапа. Не гледа у мом правцу! Напокон је кренула да затвара нашу кућу, схватиће да ја недостајем међу мојом браћом. Само један брат је почео свој радни задатак, а остали стоје на позицијама и ћуте. Ни они не знају где сам ја. Напоком креће према мени, завршила је разловор са џином, који ми се уопште не свиђа.

Спушта главу ка мени и купи ме, са осмехом на лицу. Вероватно је срећна што ме је нашла. Ах, сад могу да данем душом. Захваљујем јој се иако ме не чује. Ставља ме у леву прашњаву одају наше куће као и прошли пут кад ме је изгубила. Мрзим ово место тако је мрачно и загушљиво и не могу да посматрам свет.

Препознајем њену собу, њену оазу. Наравно, ако се препустим пустоловинама проузрокованим лошом енергијом опет морам код доктора,а то мрзим. Сваки пут доктор ме делимично оштети али ми и подари енергије за моју даљу сврху.

Тако да ја поново живим, јесте да је сад доктор дао дуплу дозу енергије, али ћу сада сигурно дуже служити мојој власници.

Published by