Dragana Lisić: RAZBIJENA VAZA I UDAREN MALI PRST

Beleška

Sinoć se vraćala kasno kući. Žurila je. Kad je ušla u kuću, čula se galama. Dugo nije mogla da zaspi. Mislila je na njega.

Pod utiskom

Kako može da bude takav! Ne mogu da verujem da je dopustio da se vraćam sama kući u tri sata noću! Kako je samo neodgovoran! Kao da mu uopšte nije stalo do mene! A stalo mu je, znam! Nekad ume da bude tako divan! Eto, večeras! Kad se samo setim! Kako lepu pesmu mi je napisao! A tek sve one latice od ruža po sobi! A zvuk gitare! Savršenstvo! Koliko sam samo želela da ostanem do jutra! A morala sam da se vratim prokletoj kući! Kako bi tata poludeo da me nije zatekao u sobi pre odlaska na posao! Ma ni ovako nije ispalo ništa bolje! Kako sam samo smotana! A i ona vaza! Koja budala ju je stavila na sam prolaz?! Bože sačuvaj, kako sam zapela za nju! Sve zvezdice sam izbrojala! Još me boli mali prst! I naravno da sam probudila roditelje! Uf, ala je mama vikala! Ona i njene uspomene! Jedva sam čekala da legnem u krevet! Prokleti san! Nema ga, pa ga nema! Hoću li prestati da mislim na sve od večeras?! Valjda je sad java lepša od sna, pa zato ne mogu da zaspim, šta ja znam! 

Aleksandrinci

Oči tvoje plave kada gledam nežno,
Taj vulkan pun lave, to drveće snežno,
Osetim toplinu kakvu nisam nikad,
Najveću milinu slađu nego ikad.
Mogao bih večno u njih ja da gledam
I da želim srećno njima da se predam.
Latice od ruža ja bacah pod sebe,
Kako bejah tužan dok ne sretoh tebe,
Za to znam samo ja i moja gitara.
Noći bez spokoja – tuga nemir stvara.
Samo ti unosiš mir u moju dušu,
Čak i kad prkosiš, moj smotani pužu.

Precizno

Osamnaestogodišnja devojka visoka 173cm, teška 57kg, sa raščupanom kosom, u crnom kaputu sa tri dugmeta, vraća se kući u 03:07h ulicom širokom 5m. Hoda putem koji su asfaltirali po treći put 2011. godine. Prolazi pored 8 rupa, u jednu zamalo upada. Kreće se brzinom 1m/s. Prolazi pored braon-belog psa lutalice koji nije ništa jeo 22 sata. Ubrzava. Puls joj raste na 120 otkucaja u minuti. Nakon 6 minita i 15 sekundi stiže pred kuću visoku 7m bele fasade sa dva drvena prozora koji gledaju na ulicu. Otvara crveno-plavu metalnu kapiju i ulazi u dvorište dugo 15m. Drugim od četiri ključa na zelenom privesku otključava ulazna vrata na kući. Napravivši tri nespretna koraka, zapinje za majčinu porcelansku vazu visoku 68cm, staru 38 godina. Pad i lomljenje vaze proizvodi buku jačine 60dB, a njen jauk zbog udarca malog prsta desne noge 68dB. Majka, 52-godišnjakinja od 97kg i 165cm iz sobe proizvodi neartikulisane zvuke jačine 82dB. Jedino se razaznaju reči „Smotana“ i „Uspomena“. Devojka ulazi u svoju sobu površine 12m² okrečenu u crveno sa 17 fleka od komaraca po zidovima. Oblači svoju belu pidžamu sa medvedićima i leže u svoj crveni krevet. Misli joj se roje brzinom 0,8c. Pada u san u 04:11h..

Published by