Aleksandra Vukčević: SMRT PROMENAMA, SLOBODA DISKRIMINACIJI! („IZ UGLA JEDNOG IZUZETNO KONZERVATIVNOG (DA NE KAŽEM ZATUCANOG) GALEBA“)

Ja sam galeb. I ne, ne zovem se Džonatan Livingston (čujem da se o toj budali i knjige danas pišu, sramota). Zapravo, ja mrzim tog tipa, što nije čudno jer postoji vrlo malo stvari koje ne mrzm. Mrzim što sam mator, debeo i ćelav. Mrzim probleme sa kloakom koje donosi starost. Mrzim svoju ženu koja ima ljubavnika. Mrzim i vas mlade galebove koji ovo čitate, jer apsolutno nemate poštovanja prema nama koji smo prešli dva’es’ petu. Ipak, najviše od svega mrzim tu ptičurinu Džonatana Livingstona.

On ne samo da je gorepomenuti ljubavnik moje žene, nego je i pokretač revolucije! Taj galeb radi protiv našeg jata! Želi da nas uništi! Da unese promene u hiljadama godina nepromenjen sistem! Zašto menjati nešto što valja? Zašto puniti glave mladim pticama o slobodi, učenju i umetnosti? O nekim ludačkim akrobacijama u vazduhu? Čemu one služe? Je l’ donose hranu? Doprinose opstanku naše porodice? Ne i ne, jedina svrha tih Livingstonovih gluposti je da ruše sveto dostojanstvo i tradiciju galebova. Druge ptice nam se smeju, a smrtonosna pažnja ljudi je usmerena ka nama, zbog neuobičajenog ponašanja pojedinaca.

Razlike su opasne, deco moja. Svako ko je drugačiji treba da nauči da se prilagodi i stopi sa drugim galebovima, a ne da se njegova različitost toleriše ili ne daj Veliki galebe podstiče i nagrađuje. Ti galebovi će sutra sneti jaja, zamislite šta će biti sa tim mladuncima koja odrastaju u takvoj netipičnoj sredini. Postaće poput svojih roditelja. Uneće haos u naše mirno, sigurno društvo. Izgubićemo kontrolu, a onda će nas ta nova generacija ispeći na ražnju i pojesti, jer će to tada biti „kul“

Za Galebov glasnik: Borivoje Petrović

Published by