Teodora Slijepčević: RECENZIJA HAMLETA („Razgoropađeni maturant“)

Šekspir iliti jedan od najvećih baja u istoriji književnosti napisao je dosta popularnih dela, ali „Hamlet“ mu je baš onako brutalan. Ukratko, radi se o kraljeviću koji mora da osveti svog ćaleta, a on celo delo odlaže da to uradi. Što je naravno razumljivo, pogotovo kad se uzme u obzir njegov bekgraund. Jedinac je. Živi na dvoru od kad se rodio. Svi su ga uvek mazili i pazili. Kad je porastao, poslali su ga u Vitenberg na studije. Tamo mu je bilo strava, postao je pravi hipster, tako je i krenuo da se oblači, učio je filozofiju i čitao poeziju, a i išao je na mačevanje da ostane u formi. I sad kako očekivati od jednog takvog humaniste i umetnika da bude sposoban da ubije svog strica?

Svi znamo kako je to kad nas roditelji precene, ali Hamletov ćale je baš omašio kod svoje procene. Očekivao je od svog sina (kojeg je pritom on vaspitao i učinio takvim kakvim jeste) da bude nešto što nije. Gete je rekao da je Hamlet kao skupocena vaza u koju je zasađen hrast od kojeg slaba vaza puca. Ali ko još pri zdravoj pameti sadi hrast u vazu? Nije ni čudo što se Hamlet razočarao u svet.

„Biti ili ne biti?“ Da li da se drži svojih principa i da trpi zbog toga ili da ispuni obećanje koje je dao ćaletu i da opet trpi zbog toga. Moralno biće mu je skrhano. Mislim čije ne bi bilo? Ima puno njih koji hejtuju Hamleta i džadžuju ga što je tako slab i neodlučan, ali očigledno se nisu stavili u njegove cipele.

Prilično je zajebano, mora se priznati, kad ti ćaleta ubije stric, a onda se tvoja keva spanđa sa njim, a tek kasnije ti duh tvog pokojnog ćaleta ispriča kako su mu taj isti stric i keva sipali otrov u uvo u bašti dok je kulirao. I znači ti iz Pičkonberga gde ti je sve bilo naj naj dođeš kući da bi skontao šta se desilo i kako da te to ne ubije u pojam? I tako je Hamlet sjeban celo delo, da li da ubije strica ili ne pošto mu nije baš lako da prihvati šta se desilo, pogotovo da mu je i keva učestvovala u celoj priči. A kao da to nije dovoljno, riba na koju se loži ne može da živi bez svog tate i brata, i kao neka naivna glupača sluša sve što joj oni kažu. I onda se on istresa na nju, a i na sve ostale pošto nisu ni oni ništa bolji, naročito oni Rozenkranc i Gildenstern, i ne treba mu bre niko. Osim Horacija možda. Horacije je bratina. A pored toga, taj stric pokušava da te ubije, mislim pogotovo pošto si ga ukebao na predstavi. A tek što je sranje kad umesto tog govnara ti slučajno ubiješ ćaleta od one ribe na koju se pališ. Onda te stric pošalje u Englesku u nadi da ćeš da crkneš u toj nedođiji, a ti se vratiš i skontaš da je sve i dalje sranje i da se i ona tvoja riba ubila i da je njen brat baš raspoložen da tebe ubije. A ti ni ne znaš da je njegov mač potopljen u neki otrov pošto je on u dilu s tvojim najvećim neprijateljem i da ti je i vino otrovano i da nemaš ali apsolutno nikakve šanse da se izvučeš. Ali pošto ti baš jebeš kevu u tom mačevanju onda ti uspevaš da ubodeš i strica i brata od one likuše, pre nego što i ti nastradaš. A i keva ti popije ono vino što je bilo za tebe pa ste na kraju svi srećni i zadovoljni na onom svetu. A onda dođe neki glupi Norvežanin i preuzme presto i zajebe vas sve.

U svakom slučaju, „Hamlet“ je top. Za svaku preporuku.

Published by