1. ORIGINALNOST

Dragi budući pisci, nadamo se da ste uživali na prvom Blogeraminom predavaju! Želimo da se još jednom zahvalimo svima koji su se prijavili za našu školu kreativnog pisanja; bilo je pravo uživanje provesti vikend u društvu darovitih autora željnih pisanja, čitanja i zanimljivih priča o književnosti. Drago nam je što ćemo se sa vama družiti narednih nekoliko meseci.

Na prvom našem času smo, dakle, govorili ne samo o o ovogodišnjoj Blogerami i vašim interesovanjima, nego smo već počeli da se bavimo određenim temama koje su izuzetno bitne za svakog pisca – velikog ili malog, starog ili mladog – a prva od tih tema jeste originalnost. Otkad postoje pisci, od vremena egipatskih hijeroglifa pa do današnjih digitalnih blogova, autore je morilo jedno pitanje: kako napisati nešto novo, nešto što ranije nije rečeno, nešto što je istovremeno autentično naše, ali i dovoljno univerzalno da ga razumeju drugi? Šta uopšte znači biti inovativan u pisanju? Da li originalnost nekog pisca leži u njegovom stilu pisanja? Ili u temi njegovog dela? Ili, pak, u porukama koje želi da predoči svojim čitaocima? Koliko su veliki pisci bili originalni, a u kolikoj meri su „pozajmljivali“ od drugih autora? Ako se nekome može zameriti da je „nedovoljno originalan“, da li se može biti i „suviše“ originalan?

Kao što smo rekli, to su pitanja koja su mučila ne samo pisce, nego i sve ostale umetnike još od osvita civilizacije. Na sledećem času ćemo detaljnije pričati o svim ovim dilemama o kojima ćete i vi sami razmišljati, pre svega kroz pisanje vašeg prvog zadataka na Blogerami.

***

Budući da se u našoj školi kreativnog pisanja tek međusobno upoznajemo, prvi vaš zadatak biće da se na kreativan način predstavite tako što ćete napisati tekst o nečemu što vas zanima, odnosno o čemu biste pisali da već imate sopstveni blog. Od vas ne tražimo da napišete običan školski sastav o tome na koji način volite da pišete i šta vas generalno zanima („Ja volim da se bavim… Uživam da čitam… Uzori su mi…“), već da napišete kreativan esej, kratku priču, pesmu, strip, scenario itd. i da na taj način u kreativnom obliku predstavite vaše umetničko JA. Možete pisati o čemu god hoćete, a savetujemo vam da odaberete temu koja je vašem srcu najdraža, i o kojoj biste mogli najlakše da pišete. U obzir dolazi sve što vam padne na pamet! Književnost, filmovi, serije, video igre, sport, psihologija, istorija, muzika, naučna fantastika, politika, običan život – ograničenja nema. Kao pravi autori, ovoga puta imate bezgraničnu slobodu da pišete o čemu god hoćete, na koji god način hoćete. Napišite rad koji će najbolje predstaviti vaša interesovanja i osećaj za pisanje svima ostalima na Blogerami!

U prvom zadatku se nećemo baviti samo upoznavanjem već i, kao što smo spomenuli, originalnošću. Zato smo vam za ovu priliku spremili i mali podzadatak. Naime, svoje tekstove nećete pisati kao vi sami, nego ćete sebi dodeliti izmaštani identitet koji će zapravi biti „pravi“ autor dela. Za početak, odaberite sebi „masku“ kroz koju biste voleli da pišete. U ovom zadatku tako možete biti: Detektiv, Viking, Nindža, Psihijatar, Fotograf, Kauboj, Betmen, Violinista, Zatvorenik, Moreplovac – šta god da smislite! Ne postoji ograničenje šta vaša „maska“ može biti. Zatim, pošto što odaberete svoju masku, dodelićete joj i neku karakternu, fizičku, emotivnu, psihološku ili moralnu osobinu: Stidljiv, Ludi, Razigrani, Zbunjeni, Ironični, Usamljeni, Gluvi… Na taj način dobićete zanimljivu kombinaciju koja će u svega dve reči odrediti vašu „masku“, odnosno autorski alter ego. Svoje radove ćete onda pisati iz perspektive Zbunjenog Detektiva, Stidljivog Fotografa, Ludog Vikinga, Slobodnog Zatvorenika, Šaljivog Istoričara, Zaljubljenog Betmena i tako dalje. Što zanimljivija bude vaša „maska“ pod kojom ćete pisati, to će i vaš rad biti maštovitiji!

NAPOMENA: naslove svojih radova birate sami, kao pravi pisci, a u podnaslovu morate obavezno navesti koja je vaša odabrana „maska“!

SLANJE RADOVA

Časovi na Blogerami će se održavati svake dve sedmice kako bismo polaznicima omogućili dovoljno vremena da napišu svoje radove. Naredni čas na novosadskoj Blogerami biće tako održan 6. novembra. S obzirom da se naša škola kreativnog pisanja pre svega bavi blogovima, svi radovi koje budete napisali i nama poslali biće objavljeni na Blogeraminom sajtu – podsećamo, vrlo je važno da učesnici Blogerame čitaju jedni druge kako bismo na časovima nedeljom mogli da komentarišemo radove jedni drugih! Svoje radove, napisane u MS Office Word-u ili sličnom programu za uređivanje teksta, ćete slati ili na naš mejl, ili u inbox naše FB stranice. Radove možete pisati ćirilicom ili latinicom, ali nije dozvoljena uporeba „ćelave“ latinice (c s z dj dz umesto č ć š ž đ dž)! Rok za slanje radova polaznika novosadske Blogerame je sreda, 2. novembar.

Ukolko imate bilo kakvih pitanja u vezi sa zadatkom, slobodno nam pišite na našu mejl adresu ili FB stranicu.

Srećno pisanje!

Published by